Comunicats - Activitats - Notícies - Enllaços - Modelisme - Biblioteca - Hemeroteca - Videoteca

Comunicats -  Activitats - Notícies - Enllaços - Modelisme - Biblioteca - Hemeroteca - Videoteca
_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Llibertat Presos Polítics

Llibertat Presos Polítics
________________________________________________________________________________________

19/9/19

En Josep Julià Aguilar. 1931 - 2019 Petita biografia d'un modelista pioner. Tercera i darrera Part.


Josep Julià Aguilar.
1931 - 2019
Petita biografia d'un modelista pioner.

Tercera i darrera Part

Modelisme a escales 1, 0, 00, H0.

Però no només va fer material ferroviari per a modelisme tripulat, també es va interessar en el modelisme no tripulat, a escales 1, 0, 00 i H0.

A escala 0, sabem que va modelar artesanalment la locomotora tipus «Garratt» de la RENFE, anomenada popularment «Garrafeta» que està a la venda per Internet.La «Garrafeta» a escala 0.

I també un automotor de dos cotxes «Brill» dels FGC, amb llum interior, a escala 00, per circular sobre via de galga H0, també a la venda per InternetL'automotor «Brill» a escala 00.


I finalment, tal i com vareu poder constatar a la foto d'entrada de la primera part d'aquesta biografia, una locomotora «Renfe 242»Locomotora «Renfe 242» a escala 0


A banda de fer aquests models de manera artesanal, als seus inicis com a modelista i abans de fer locomotores de vapor viu, col·leccionava, modificava i reparava trens a escala 0, especialment, trens «Payá». En els anys de la comercialització del Trens «Payá» a escala 0, era l'únic modelista capaç de apariar aquests trens, particularment els rodatges i les motoritzacions i també fer recanvis d'algunes parts dels trens «PAYÀ» i també «MANAMO», «JOSFEL» i «RICO».

Tot això ho podeu consultar i comprovar al seu blog, «JULIÀ TRENS»  sorprenentment encara vigent:

JULIÀ TRENS

Aquí teniu una petita ,ostra dels recanvis i motoritzacions del catàleg:


Les rodes de les locomotores i vagons, fetes de «Calamina», una mena de «Zamak» barat, amb els temps, s'esquerdaven i es desfeien. En Julià les substituïa per unes altres fetes amb «Zamak» o a partir de la fossa de llautó.

I una petita mostra de les seves peces a escala 0:Pels nostàlgics publiquem un parell de videus del YouTube de trens «PAYÀ»,  «MANAMO», «JOSFEL» i «RICO»:

Tren Payá 987 (2)


Trenes Hojalata Payá, Manamo y Rico  
https://www.youtube.com/watch?v=jbKNc1X0iEELa seva col·lecció particular.


Quan el vàrem anar a veure, tenia un circuit a escala 0, en el qual ens va fer una demostració fent circular alguns dels seus trens, il·luminats i amb enganxalls magnètics, tot, fet per ell.

Tot seguit us mostrem unes fotografies de la seva col·lecció. Us advertim abans, que el local tenia poca llum, les fotos les vàrem fer amb un mòbil de poca qualitat i l'autor de les fotos no passa de fotògraf mediocre. Així doncs, ens excusem, de la poca qualitat i de la poca resolució d'aquestes fotografies. Si més no, mostren l'extensió, el tipus i la qualitat del material de la col·lecció


La col·lecció de trens «Payá», a escala 0.

A escala H0, va construir artesanalment models de la locomotora “Tàrraco”, amb la cabina descoberta i també amb la cabina coberta. Aquest models els va fer abans de que la casa “Ibertren” posés a la venda aquest mateix model de locomotora. A la seva col·lecció particular disposava d'un de cadascun d'aquests dos models:

La «Tàrraco», descoberta

La «Tàrraco», coberta.

A la mateixa escala HO, va reproduir artesanalment vagons militars alemany que feia per encàrrec i venia afeccionats també alemanys que els apreciaven particularment. Al seu taller, encara conservava aquests tres models:


I amb les fotografies d'aquests darrers treballs artesanals acabem aquesta petita mostra del treball d'un modelista incansable, vital fins a la seva mort. Tot un exemple.


Agraïments:

El text d'aquesta biografia d'en Josep Julià s'ha elaborat a partir de la informació facilitada pels següents companys i socis que molt amablement han atès a qui subscriu: Ildefons Argemí, Francesc Mas, Eloi Mateu, Jordi Orta i Josep Farell. Les fotografies que l'acompanyen les han facilitat alguns dels companys citats i també del company Albert Carretero i algunes s'han descarregat d'Internet. A tots ells, el nostre agraïment.

Observacions:

Si algun lector d'aquest escrit detecta o constata algun error, li agraírem molt que ens el comuniqui per tal de fer l'esmena corresponent.

Al final d'aquesta biografia relacionarem les fonts en les quals s'ha basat tot l'escrit. A data d'avui, no ens és possible perquè la biblioteca del Club Ferroviari de Terrassa no està operativa temporalment.

La variant ferroviària del corredor mediterrani, a punt

La variant ferroviària del corredor mediterrani, a punt

Foment assegura que en acabar l'any es posarà en marxa el tram Tarragona-Vandellòs
Posa fi a 19 anys d'obres
La doble via per l'interior redueix en 30 minuts el trajecte Barcelona-València

Foment preveu posar en marxa abans de final d’any la variant de Vandellòs del corredor mediterrani

Foment preveu posar en marxa abans de final d'any la variant de Vandellòs del corredor mediterrani

Ábalos defensa la necessitat de trencar amb l'històric esquema radial d'infraestructures i subratlla la inversió a Catalunya

El president de TRAM defensa la connexió del tramvia

El president de TRAM defensa la connexió del tramvia

Puig creu que la unió culminaria "una història d'èxit"
En 15 anys ha transportat 330 milions de viatgers

Madrenas anirà a Madrid per exigir la plaça Espanya a Adif

Madrenas anirà a Madrid per exigir la plaça Espanya a Adif

L'alcaldessa de Girona subratlla que volen reobrir "molts de fronts" del projecte ferroviari, farts de mantenir una "lleialtat institucional" amb el govern del PSOE que no ha estat corresposta

El Tren de Noé. Aliança europea pels trens de mercaderies.

Aliança europea pels trens de mercaderies

Impulsen una campanya per incrementar el transport ferroviari amb l'objectiu de protegir el medi ambient